Istoric

Temperament

Aspectul general

   Capul

   Partea din fata a corpului
   Trupul

   Labele

   Coada

   Miscarea

   Blana

   Culoare si dimensiuni

 

Istoric top

 

Siberian Husky sunt si au fost dintotdeauna o rasă de cătei adevarată ­ nu creaturi sălbatice, jumătate lupi, asa cum sunt tentati unii necunoscători să creadă.
 

Rasa a fost dezvoltată de un popor din nordestul Asiei - Chukchi - drept câini de sanie, fiind folositi, însă, si pentru paza turmelorde reni.  În 1909 au fost adusi în Alaska pentru a participa la cursa All-Alaska Sweepstakes, iar conducătorii de sănii au recunoscut imediat avantajele acestor animale mici, dar foarte rezistente.
 

Trecutul acestei rase inscrie si “fapte de vitejie”: în iarna anului 1925 o epidemie de difterie a izolat orasul Naome din Alaska. Fără serul care putea învinge boala, locuitorii acestui oras erau, practic, condamnati la moarte. Aducerea miraculosului leac însemna parcurgerea unui drum de 670 de mile, traseu extrem de dificil, ceea ce ar fi însemnat 25 de zile. Cu toate că în cursa împotriva mortii au pornit zeci de sănii, după numai 7 zile s-a întors sania lui Gunnar Kasson, care făcea parte din echipajul renumitului Leonhard Sepalla, cel ce folosea numai câini de rasă Siberian Husky. ín memoria acestui eveniment, în Central Park din New York se înaltă o statuie cu inscriptia:"Endurance, Fidelity, Intelligence" (Rezistentă, Fidelitate, Inteligentă). Ea îl reprezintă pe Balto, câinele conducător al saniei lui Kasson.
 

Rasa a obtinut omologarea în America în 1930.

 

Temperament top

 

Siberian Husky sunt unii dintre cei mai frumosi câini. De-a lungul timpului, ei au devenit populari printre detinătorii de animale.


Ei au un temperament încântător, afectuosi fără să fie, însă, lingusitori. Majoritatea câinilor din această rasă sunt iubitori de oameni, prietenosi chiar si cu străinii, ceea ce exclude folosirea lor drept câini de pază. Această calitate este posibil să fie o mostenire a trecutului, deoarece populatia Chukchi trăiau împreună cu ei, îi tineau în corturi alături de familie si îsi încurajau copiii să se joace cu ei. În relatiile cu alti câini ei afisează acelasi interes binevoitor, de parcă ar vedea in fiecare un posibil partener de joacă. Dacă sunt atacati, insă, sunt pregătiti si capabili să se apere, dominându-si agresorul cu repeziciune.
 

De la strămosii lor au mostenit o dorintă puternică de a alerga si se recomandă celor ce detin acest tip de câine să-l tină intr-o curte bine ingrădită iar in timpul plimbărilor nu trebuisc eliberati din lesă.

În comparatie cu alte rase, Husky sunt, genetic, câini foarte rezistenti si sănătosi. Ei necesita, de asemenea, o cantitate mult mai mică de hrană fată de alti câini de aceeasi talie.
 

În principal, Siberian Husky sunt câini cu o atitudine optimistă, veselă. Este o adevărată încântare să observi, de exemplu, atractia pe care o manifestă fată de copii si jocurile pe care le inventează in relatiile cu acestia.

Ei au nevoie de activitate, companie, trebuie să fie mereu in mijlocul a ceea ce se întâmplă. Daca sunt lăsati singuri se plictisesc destul de repede si isi vor găsi imediat o ocupatie care va fi, de cele mai multe ori, distructivă: săpatul grădinii sau găsirea unei modalităti de evadare.
 

Husky sunt foarte abili si eficienti vânători. Nu trebuie să aveti incredere in ei atunci când îi lăsati împreună cu alte animale domestice, indiferent de mărimea acestora.
 

Spiritul independent, combinat cu inteligenta deosebită, il fac un căine nu tocmai docil. Ei invată repede, dar se supun dorintei stăpânului numai atunci când lucrul acesta le face plăcere.
 

Spre deosebire de alte rase, Siberian Husky se adaptează foarte usor noilor situatii. Din această cauză, câinii bătrâni pot fi adoptati cu usurintă într-o nouă familie. Deci, nu ezitati să luati acasă un Husky matur ­ veti pierde, poate, multe dintre drăgălăseniile perioadei de crestere dar veti câstiga un extraordinar prieten.

 

Înainte de a vă hotărî  să vă luati un Huski, este bine să stiti că ei sunt niste câini total aparte fată de celelalte rase. Ei pot fi de-a dreptul încăpătânati atunci când se incearcă dominarea lor cu orice pret. Iubitor si extrem de inteligent, un Husky va accepta prietenia dumneavoastra, nu si atitudinea de stăpân. Pentru a intelege mai bine acest lucru, va amintim afirmatia unui crescator: “Dacă îi spun Golden-ului meu să sară peste un obstacol, se va supune imediat; dacă îi voi cere acelasi lucru Husky-ului meu, el îmi va spune: “După tine, domnule”. Care credeti că este cel mai destept câine?”

 

Aspect general top

 

Siberian Husky este un câine de lucru de talie medie, rapid, usor si gratios in actiune.
Corpul său compact si acoperit foarte bine cu blană, urechile ridicate si coada stufoasă sugerează originea nordică. Miscarea caracteristică este usoară, aparent lipsită de efort.
Functia lui originală este înhămarea la o sanie usoară, la care va trage cu o viteză moderată pe distante foarte lungi. Proportiile corpului său reflectă echilibrul dintre putere, viteză si rezistentă.

Câinii au un aspect masculin dar niciodată grosolan; cătelele sunt feminine dar nu au o structură fragilă.
În conditii optime de crestere, cu multă miscare si o hrană potrivită, Siberian Husky nu se vor îngrăsa niciodată.

 

Caracteristici

Cea mai importantă caracteristică este dimensiunea medie, osatura moderată, proportional-echilibrată, usurinta si libertatea in miscare, blana curată, capul si urechile frumoase, coada dreaptă si, mai ales, o permanentă bună dispozitie.

Osatura masivă, greutatea excedentară, mersul adunat sau deslânat, blana lungă si stufoasă sunt defecte care sunt penalizate.

Un Husky nu trebuie să sugereze un animal inspăimântător sau să aibă fragilitatea unui alergător; în ambele sexe, Husky sugerează un câine de mare rezistentă.

 

Capul

Expresia ­ ageră, prietenoasă, de multe ori curioasă, chiar poznasă.


Craniul ­ de mărime medie, proportional cu corpul; usor rotunjit în partea superioară.

            Defect: cap greoi sau masiv, grosolan.


Stopul ­ bine definit, iar partea dintre stop si nas dreaptă.


Botul ­ de mărime medie: distanta dintre vârful nasului si stop este egală cu cea dintre stop si vârful capului (stopul împarte în mod egal capul câinelui).

Are o latime medie, ascutindu-se treptat către nas, cu vârful nici foarte ascutit, nici pătrătos.

            Defect: bot fie prea grosolan, fie prea scurt sau prea lung.


Trufa (nasul) ­ poate fi neagră, maronie, chiar albă, poate fi “pătată” cu roz ­ “sno nose” ­ acest lucru fiind acceptat.


Buze ­ bine pigmentate si închise perfect.


Ochii ­ migdalati, moderat spatiati si asezati putin oblic. Pot fi maro, albastri sau de culori diferite.

            Defect: ochi prea oblici sau prea apropiati.


Urechile ­ de mărime medie, de formă triunghiulară, apropiate si asezate in vârful capului. Sunt subtiri, bine acoperite cu blană, usor arcuite în spate si ridicate puternic, cu vârfurile usor rotunjite.

            Defect: urechi prea late comparativ cu capul sau nu foarte bine ridicate.


Dintii ­ închisi în muscătură-foarfecă.

            Defect: orice alt tip de muscătură.


Gâtul ­ de lungime medie, drept atunci când câinele este în picioare. Ín miscare, gâtul este întins astfel încât capul este usor înainte.

            Defect: gât prea subtire, prea scurt sau prea lung.

top

Partea din fată a corpului


Umerii ­ Unghiul dintre umăr si cot este putin oblic, înclinat spre spate, bratul superior nefiind niciodată perpendicular pe linia pământului. Muschii si ligamentele care sustin umerii sunt puternici si bine dezvoltati.

            Defect: umeri drepti sau prea subtiri.


Picioarele din fată ­ Vazute din fată, picioarele trebuie să fie moderat distantate, paralele si drepte, cu coatele apropiate de corp. Văzute din lateral, sunt usor oblice, cu încheieturi puternice dar flexibile.

Oasele sunt groase, dar nu sunt grele.

Lungimea piciorului din fată, de la cot la pământ, este putin mai mare decât distanta dintre cot si partea de sus a umărului.

            Defect: picioare slabe, prea osoase, prea apropiate sau prea îndepărtate, cu coatele în afară.

top

 

Trupul


Pieptul ­ puternic, dar nu foarte larg, cu cel mai adânc punct aflat foarte aproape de nivelul coatelor. Coastele sunt bine arcuite, dar oblice pe laterale, pentru a conferi libertate miscării.

            Defect: piept prea larg, coaste prea drepte.


Spatele ­ Drept si puternic, în linie perfect dreapta de la umeri la crupă. Este de lungime medie. Spatele este mai subtire decât pieptul si usor ridicat.

            Defect: spate curbat, linie superioară căzută.


Partea posterioară ­ ín picioare si văzute din spate, picioarele dinapoi trebuie să fie moderat spatiate si paralele. Crupa este musculoasă si puternică, putin înclinată, cu genunchi bine definiti.

        Defect: picioare drepte, "genunchi de vacă", picioare prea depărtate sau prea apropiate (văzute din spate).

top

 

Labele


Ovale, dar nu lunguiete, de m
ărime medie, compacte si bine îmblănite între degete si permute. Pernutele sunt aspre si rotunde.

            Defect: degete prea lungi sau desfăcute, pernute prea moi sau retezate; pernute prea mici si delicate.

top

 

Coada


Bine îmbl
ănită, în formă de pensulă (coadă de vulpe), este asezată putin sub nivelul spatelui. Are de obicei o linie putin arcuită atunci când câinele este în asteptare. Când este ridicată, ea nu trebuie să se arcuiască pe nici o parte a corpului.

Pentru un câine în repaus, este normală o coadă coborâtă.

Părul de pe coadă este de mărime medie, aproximativ de aceeasi lungime cu cea de pe corp, dând impresia unei pensule rotunde.

            Defect: coadă arcuită prea mult, prea stufoasă, asezată prea sus sau prea jos fată de linia spatelui.

top

 

Miscarea

 

Miscarea caracteristică unui Husky este lină si aparent lipsită de efort. Este rapid si usor, iar atunci când este purtat în ring trebuie mentinut la o viteză moderată. Văzut din fată sau din spate, un Husky nu lasă un singur sir de urme, picioarele miscându-se în planuri paralele. Pe măsură ce viteza creste, creste unghiul dintre picioarele din fată, respectiv, din spate, astfel încât labele se apropie de linia centrală longitudinală a corpului. Pe măsură ce urmele labelor converg, picioarele din fată si cele din spate se întind drept spre înainte sau înapoi, fără ca genunchii sau coatele să se îndrepte spre înafară. Fiecare picior dinainte se miscă pe acelasi plan cu piciorul din spate de pe aceeasi parte. Pe măsură ce câinele se miscă, spatele rămâne drept.

            Defect: Miscare scurtă, cabrată sau retezată, labe încrucisate.

top

 

Blana

 

Este dublă si de lungime medie, dând impresia unui animal bine acoperit cu blană, dar niciodată atât de lungă încât să ascundă linia trupului. Dublura este moale si deasă, de lungime suficientă pentru a sustine stratul de deasupra. Perii mai lungi ai blănii de deasupra sunt drepti si moi, pentru a nu crea impresia de blană tepoasă.

ín perioada de năpârlire, câinele scapă de blana de dedesupt. Acest lucru se întâmplă de două ori pe an si durează aproximativ 3 săptămâni. ín restul timpului, unui Husky aproape că nu îi cade părul.

Tunsul mustătilor si a părului dintre degete este permis. Tunsul părului de pe oricare altă parte a corpului este penalizat.

            Defect: blană lungă, zbârlită sau cu un aspect lătos; textura prea aspră sau prea mătăsoasă; tăierea părului în zonele nepermise.

top

 

Culoare


Orice culoare de la negru la alb strălucitor. De asemenea, sunt permise o mare varietate de pete.

 

Dimensiuni

 

ínăltime:    Masculi - între 53.5-60 cm

                Femele - între 51-56 cm

 

Greutate    Masculi - între 20-27 kg

                Femele - între 16-23 kg.

top